Volkswagen uvádza na európsky trh nové SUV Tayron, druhé najväčšie SUV značky v Európe. Toto priestranné vozidlo ponúka možnosť až siedmich sedadiel a maximálnu nosnosť prívesu do 2,5 tony, čím sa stáva ideálnou voľbou pre rodiny aj aktívnych vodičov.

 

Vokswagen Tayron

 

 

Volkswagen Tayron, so svojím čistým dizajnom a komfortom na vysokej úrovni, vypĺňa medzeru medzi modelmi Tiguan a Touareg. Okrem priestrannej zadnej časti a batožinového priestoru o objeme 885 litrov pre päť pasažierov, ponúka Tayron aj inovatívne pohonné jednotky, vrátane plug-in hybridov novej generácie. Verzia eHybrid umožňuje elektrický dojazd viac ako 100 km a celkový dojazd až 850 km, čo z neho robí výkonné vozidlo na každodenné jazdenie. Vďaka povolenej hmotnosti prívesu do 2,5 tony zvládne Tayron aj náročné úlohy spojené s ťahaním prívesov.

 

Volkswagen Tayron je všestranné a priestranné SUV pre rodiny aj dobrodruhov

 

Volkswagen Tayron je navrhnutý tak, aby ponúkal flexibilitu pre rôzne potreby. S piatimi alebo siedmimi sedadlami poskytuje dostatok miesta pre pasažierov aj batožinu. Vozidlo prichádza s celkovo siedmimi pohonnými jednotkami, medzi ktorými sú dva plug-in hybridy schopné ponúknuť dlhé dojazdy a efektívnu prevádzku. Pre vodičov, ktorí potrebujú spoľahlivý ťažný automobil, Tayron ponúka nosnosť prívesu až 2,5 tony, čo z neho robí ideálne vozidlo pre ťahanie karavanov či prívesov na rekreáciu.

 

Elektrická mobilita v každodennom živote s Tayron eHybrid

 

Inovatívny plug-in hybrid Tayron eHybrid je navrhnutý pre každodenné použitie s dojazdom vyše 100 km na čisto elektrický pohon. To umožňuje vodičom využívať vozidlo v mestských podmienkach bez potreby častého dobíjania. Celkový dojazd Tayronu eHybrid s plným nabitím a natankovaním paliva dosahuje až 850 km, čo ho robí ideálnym pre dlhšie cesty aj bežné používanie.

 

Vokswagen Tayron

 

Výroba Volkswagen Tayron vo Wolfsburgu a dostupnosť na Slovensku

 

Volkswagen Tayron bol navrhnutý a vyvinutý v hlavnom závode značky vo Wolfsburgu, kde sa bude aj vyrábať. Slovenský trh môže očakávať spustenie predpredaja v novembri, pričom základná cena bude začínať od 39 990 €.

 

Volkswagen Tayron: Kombinácia kvality, všestrannosti a technológie

 

Nový Tayron, ktorý rozširuje ponuku SUV značky Volkswagen, ponúka vysokú kvalitu, komfort a inovatívne pohonné jednotky, čím sa stáva ideálnym vozidlom pre rodiny aj dobrodruhov. S piatimi alebo siedmimi sedadlami, veľkým batožinovým priestorom a technológiami budúcnosti uzatvára medzeru medzi modelmi Tiguan a Touareg.

 

Thomas Schäfer, generálny riaditeľ značky Volkswagen, vyzdvihuje kvalitu nového modelu Tayron: „Tayron je pravý Volkswagen, s viditeľnou kvalitou v každom detaile. Je praktický, pohodlný a ponúka širokú škálu motorov. Týmto modelom ďalej rozširujeme našu ponuku SUV v rastúcom segmente a verím, že Tayron bude našimi zákazníkmi výborne prijatý.“

 

Všestrannosť a komfort pre každého

 

Podľa Martina Sandera, člena predstavenstva pre predaj a marketing, Tayron predstavuje všetko, čo od značky Volkswagen očakávame: „Tayron kombinuje všestrannosť, komfort a najnovšie technológie. S voliteľnými siedmimi sedadlami a priestranným interiérom je ideálnym vozidlom nielen pre rodiny, ale aj pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvá na cestách. Praktické vlastnosti a efektivita idú ruka v ruke, čím ponúkame zážitok z jazdy, ktorý splní naše najvyššie očakávania.“

 

Vokswagen Tayron

 

Technológie budúcnosti pre pohodlnú jazdu

 

Kai Grünitz, člen predstavenstva pre technický vývoj, zdôrazňuje technologický pokrok Tayronu: „Tayron, podobne ako modely Tiguan a Passat, profituje z platformy MQB evo. Zahŕňa plug-in hybrid novej generácie s dojazdom do 100 kilometrov, intuitívne ovládateľný infotainment a najnovšiu generáciu asistenčných systémov, vrátane hlasového asistenta ChatGPT s umelou inteligenciou.“

 

Rozmery a postavenie Tayronu v segmente SUV

 

Tayron, ako druhé najväčšie SUV značky Volkswagen v Európe, ponúka dĺžku 4 770 mm a rázvor 2 791 mm. Tento model sa svojou veľkosťou radí medzi Tiguan a Touareg, pričom jeho výška dosahuje 1 660 mm a šírka bez spätných zrkadiel je 1 852 mm. Vďaka týmto rozmerom poskytuje Tayron veľkorysý priestor a komfort pre vodičov aj pasažierov.

 

Sebavedomý a autentický dizajn nového Volkswagen Tayron

 

Nový Volkswagen Tayron prináša sebavedomý a autentický dizajn SUV, ktorý zdôrazňuje jeho robustnosť a moderné línie. Výrazná predná časť, zdvojené LED svetlomety a elegantné detaily karosérie dodávajú vozidlu neprehliadnuteľný vzhľad.

 

Predná časť modelu Tayron je navrhnutá tak, aby pôsobila impozantne, s vysokou kapotou, pod ktorou sa nachádzajú výrazné LED svetlomety s dennými svetlami, ktoré prechádzajú do osvetlenej lišty s logom uprostred. Vyššie verzie vybavenia ponúkajú pokročilé svetlomety LED Plus, s možnosťou adaptívnych IQ.LIGHT HD Matrix svetiel, podobných tým z modelu Touareg.

 

Rôzne varianty predného nárazníka pre rôzne verzie

 

Dizajn predného nárazníka závisí od zvolenej verzie vybavenia. Tayron Elegance sa môže pochváliť chrómovými prvkami na veľkej mriežke chladiča, zatiaľ čo športová verzia R-Line prináša výraznú kosoštvorcovú mriežku v lesklej čiernej farbe. Všetky modely však majú zhodné zvislé otvory pre vzduchové zásterky na stranách nárazníka, ktoré sú prispôsobené farebne podľa konkrétnej verzie.

 

Bočná silueta s precíznymi kontúrami a robustnými detailmi

 

Bočný profil modelu Tayron definuje dlhá strešná línia a dekoračná lišta, ktorá opticky predlžuje vozidlo a vizuálne ho znižuje. Táto lišta, dostupná v chrómovom alebo lesklom čiernom prevedení, má vzadu tvar pripomínajúci hokejku. Karoséria kombinuje konvexné a konkávne plochy, ktoré spolu s presnými hranami vytvárajú dynamické kontúry. Tmavé plastové obklady blatníkov a spodné obklady dverí v farbe karosérie podčiarkujú robustný vzhľad vozidla. Veľké blatníky poskytujú priestor pre kolesá až do veľkosti 20 palcov, čím Tayron získava nielen robustnosť, ale aj športový charakter.

 

Zadná časť Volkswagen Tayron: Moderný dizajn s individuálnym charakterom

 

Zadná časť nového Volkswagen Tayron sa nesie v duchu typického dizajnu SUV tejto značky, no s jedinečnými prvkami, ktoré ho odlišujú. Spojené zadné LED svetlá a aerodynamické detaily pridávajú vozidlu nielen estetickú, ale aj funkčnú hodnotu.

 

Zadné okno nového Tayronu zaberá takmer celú šírku vozidla a je lemované chrómovými zakončeniami bočných líšt strechy, ktoré vytvárajú zvislé lamely optimalizujúce prúdenie vzduchu. Funkčným aerodynamickým prvkom je aj spojler nad zadným oknom. Všetky verzie Tayronu majú prepojené zadné LED svetlá, pričom hornú časť svetelného pásu zdobí červená LED lišta a uprostred svieti červené logo Volkswagen. Zadný nárazník sa líši v závislosti od verzie vybavenia, no spoločným znakom všetkých modelov je pás odrazového skla po celej šírke vozidla.

 

Priestranný a komfortný interiér s digitalizovanými prvkami

 

Interiér nového Tayronu ponúka elegantný dizajn, špičkové materiály a veľkorysý priestor pre posádku aj batožinu, pričom digitálne technológie sú neoddeliteľnou súčasťou kokpitu.

 

Prístrojový panel má horizontálnu architektúru, ktorá sa tiahne po celej šírke interiéru, čo vytvára dojem otvoreného a vzdušného priestoru. Pred vodičom sa nachádza digitálny združený prístroj Digital Cockpit Pro s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca), zatiaľ čo v strede je dotykový displej infotainmentu s uhlopriečkou 32 cm (12,9 palca). Pre verzie s voliteľným systémom Discover Pro Max je dostupný väčší displej s uhlopriečkou 38 cm (15 palcov), ktorý ponúka rozšírené funkcie vrátane head-up displeja.

 

Ovládanie klimatizácie a ďalšie technologické inovácie

 

Ovládanie klimatizácie je zabezpečené prostredníctvom osvetlených dotykových posúvačov, ktoré sa nachádzajú na spodnom okraji dotykového displeja, a permanentne zobrazovaného pásu ikon na obrazovke. Tayron je vybavený štandardnou dvojspojkovou prevodovkou DSG, ovládanou páčkou na pravej strane stĺpiku riadenia. Multifunkčný ovládač na stredovom tuneli umožňuje výber jazdných profilov, nastavenie hlasitosti audiosystému a aktiváciu prednastavených osvetľovacích a zvukových režimov „Atmospheres“, čo prispieva k zážitku z jazdy.

 

Vokswagen Tayron

 

Pohodlie a flexibilita pre vodiča a pasažierov v novom Volkswagen Tayron

 

Volkswagen Tayron ponúka širokú škálu možností pre sedadlá, ktoré zabezpečia pohodlie a ergonómiu pre každého pasažiera. V závislosti od verzie si môžu vodič a spolujazdec vybrať zo štandardných, športovo-komfortných alebo ergonomických sedadiel ergoActive Plus, čalúnených látkou, mikrovláknom ArtVelours Eco alebo kvalitnou kožou Varenna.

 

V druhom rade sú sedadlá delené v pomere 1/3 ku 2/3, pričom ich sklon je nastaviteľný a je možné ich pozdĺžne posúvať. V širšej časti operadla je sklopná lakťová opierka pre vyšší komfort. V sedemmiestnej verzii (nedostupné pre plug-in hybrid) sa sedadlá v druhom rade dajú sklopiť dopredu, čím sa uľahčuje prístup k dvom samostatným sedadlám v treťom rade, ktoré sú vhodné pre osoby s nižšou výškou a v prípade potreby ich možno zaklopiť do podlahy.

 

Veľkorysý batožinový priestor s variabilným usporiadaním

 

Volkswagen Tayron poskytuje veľký batožinový priestor, ktorý je flexibilný a prispôsobiteľný podľa potrieb pasažierov a konfigurácie vozidla.

 

Päťmiestne verzie s motormi eTSI, TSI a TDI ponúkajú základný objem batožinového priestoru 885 litrov, ktorý sa pri sklopení zadného operadla a naložení po strop zväčší na 2 090 litrov. V prípade päťmiestneho modelu eHybrid je základný objem 405 litrov, maximálny objem dosahuje 1 915 litrov. Pri sedemmiestnej konfigurácii je základný objem batožinového priestoru 345 litrov, ktorý sa pri sklopení sedadiel v treťom rade zväčší na 850 litrov, pričom maximálny objem môže dosiahnuť až 1 905 litrov.

 

Batožinový priestor Tayronu je vybavený štandardnou 12 V zásuvkou, pričom na želanie je dostupná aj zásuvka 230 V, čo prispieva k praktickosti pri dlhších cestách a potrebách napájania rôznych zariadení.

 

Volkswagen Tayron Life: Bohatá výbava už v základnej verzii

 

Tayron Life, základná verzia tohto SUV, ponúka prekvapivo bohatú štandardnú výbavu, ktorá zahŕňa komfortné a bezpečnostné prvky, čím sa radí medzi dobre vybavené modely na trhu. Sériová výbava ponúka technológie, ktoré zvyšujú komfort jazdy a bezpečnosť, vrátane pokročilých asistenčných systémov.

 

Tayron Life prichádza na nemecký trh s množstvom praktických funkcií, ako je 3-zónová automatická klimatizácia, ambientné osvetlenie s 10 farbami, multifunkčný ovládač zážitku z jazdy a systém infotainmentu s bezdrôtovou podporou Apple CarPlay a Android Auto (App-Connect Wireless). K dispozícii je aj digitálny prístrojový panel a LED svetlomety s automatickým ovládaním (Light Assist). Exteriér Tayronu Life dopĺňa osvetlené logo Volkswagen vpredu aj vzadu, slnečné rolety v zadných dverách a 17-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny.

 

Vokswagen Tayron

 

 

Štandardná výbava zahŕňa aj množstvo asistenčných systémov, vrátane adaptívneho tempomatu (ACC), systému Front Assist s detekciou chodcov a cyklistov, asistentov pre bezpečné odbočovanie, systémov Side Assist a Lane Assist, cúvacej kamery a systému rozpoznávania dopravných značiek. Bezpečnosť zvyšuje aj nový výstražný systém pre vystupovanie, ktorý upozorňuje na prichádzajúce vozidlá zozadu a dočasne blokuje zámok dverí.

 

Volkswagen Tayron Elegance a R-Line: Prémiové verzie s unikátnym štýlom

 

Verzie Tayron Elegance a R-Line ponúkajú luxusné vybavenie, ktoré kombinuje komfort a špičkovú technológiu, pričom každá verzia má svoj vlastný charakter.

 

Tayron Elegance ponúka elegantný interiér s obkladmi z pravého dreva a akustickým izolačným sklom v bočných oknách pre tichú jazdu. Medzi ďalšie prémiové prvky patria elektricky ovládané dvere batožinového priestoru, systém Park Assist Pro s pamäťou a možnosťou ovládania parkovania na diaľku, a komfortné sedadlá potiahnuté mikrovláknom ArtVelours Eco. Zvonku vynikajú 18-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny a systém odomykania a štartovania bez kľúča.

 

Športový Tayron R-Line sa zameriava na dynamický vzhľad a komfort. Predné sedadlá sú športovo ladené, s integrovanými opierkami hlavy a čalúnením ArtVelours Eco, ktoré sa používa aj na dvere a prístrojovú dosku. R-Line má výrazné nárazníky a 19-palcové disky kolies, čo zvýrazňuje jeho športový charakter. Oba modely, Elegance aj R-Line, ponúkajú svetlomety LED Plus s dynamickými zákrutovými svetlami, 3D LED zadné svetlá a ambientné osvetlenie s až 30 nastaviteľnými farbami, vrátane osvetlených dekoračných obkladov.

 

Nové pakety pre jednoduchšiu konfiguráciu Volkswagen Tayron

 

Volkswagen prichádza s tromi novými paketmi vybavenia, ktoré uľahčia konfiguráciu modelu Tayron a umožnia zákazníkom prispôsobiť svoje SUV podľa individuálnych preferencií. Každý paket prináša tematicky združené prvky vybavenia pre vyšší komfort a funkčnosť.

 

Paket Light, dostupný pre verziu Tayron Life, zahŕňa osvetľovacie systémy z vyšších verzií, vrátane svetlometov LED Plus, ktoré zvyšujú bezpečnosť a viditeľnosť na cestách. Paket Family, dostupný pre všetky verzie Tayronu, poskytuje praktické funkcie ako elektricky ovládanú detskú poistku v zadných dverách, 230 V zásuvku v batožinovom priestore a fixačnú súpravu na batožinu. Pre športový model R-Line je k dispozícii paket Black Style, ktorý zahŕňa čierne plastové obklady karosérie, strešný nosič a 19-palcové lesklé čierne disky z ľahkej zliatiny. Tento paket taktiež prináša modifikovaný predný nárazník R-Line a dekoračné prvky v interiéri v tmavom chróme.

 

Okrem týchto hlavných paketov sú pre Tayron k dispozícii aj ďalšie tematické komplety ako Leather, Design, Comfort, HD Light, Infotainment, Winter a Assist, ktoré umožňujú ďalšiu individualizáciu vozidla. Napríklad paket Comfort, štandardne dostupný pre verziu Elegance, obsahuje elektricky ovládané dvere batožinového priestoru s funkciou Easy Open & Close, systém bezkľúčového vstupu a štartovania, a systém Park Assist Pro.

 

Technologické inovácie pre komfort a bezpečnosť

 

Volkswagen Tayron ponúka širokú škálu príplatkového vybavenia, vrátane pokročilých svetlometov IQ.LIGHT HD Matrix a podvozku DCC Pro s adaptívnymi tlmičmi pruženia. Tieto technológie zabezpečujú vyšší komfort, bezpečnosť a jedinečný zážitok z jazdy.

 

Svetlomety IQ.LIGHT HD Matrix prinášajú interaktívne osvetľovacie funkcie, ktoré zvyšujú bezpečnosť v noci a prispôsobujú sa rôznym jazdným situáciám. Podvozok DCC Pro s adaptívnymi tlmičmi pruženia a dvoma regulačnými ventilmi zabezpečuje hladkú a stabilnú jazdu na rôznych povrchoch. Zákazníci si môžu navyše dopriať luxus v podobe výklopného panoramatického strešného okna, ozvučovacieho systému Harman/Kardon s výkonom 700 W, alebo ergonomických kožených sedadiel ergoActive Plus s masážnou funkciou a ventiláciou.

 

Pre Tayron je k dispozícii aj asistenčný systém Travel Assist, ktorý umožňuje automatické vedenie vozidla v pozdĺžnom aj priečnom smere v celom rozsahu rýchlosti. Na vybraných trhoch bude dostupný aj hlasový asistent IDA, ktorý integruje umelú inteligenciu ChatGPT pre ešte intuitívnejšie ovládanie vozidla.

 

Sedem efektívnych motorov pre Volkswagen Tayron: eHybrid, eTSI, TSI a TDI

 

Volkswagen Tayron bude dostupný s rozsiahlou ponukou motorov, vrátane plug-in hybridných, mild hybridných, benzínových a naftových variantov, ktoré pokrývajú široké spektrum výkonov a poskytujú výbornú efektivitu pre rôzne potreby vodičov.

 

Tayron ponúkne dva plug-in hybridné agregáty (eHybrid), mild hybridný pohon (eTSI), dva benzínové motory (TSI) a dva naftové motory (TDI). Všetky motory sú prepĺňané turbodúchadlom a využívajú priame vstrekovanie paliva. Výkony sa pohybujú od 110 kW (150 k) do 200 kW (272 k). Zatiaľ čo dva TSI motory a najvýkonnejší TDI motor sú kombinované so systémom pohonu všetkých kolies 4MOTION, ostatné verzie majú pohon na predné kolesá. Všetky verzie sú štandardne vybavené dvojspojkovou prevodovkou DSG, ktorá zaručuje plynulé a efektívne radenie.

 

eHybrid: Kombinácia elektromobility a tradičného pohonu

 

Plug-in hybridné modely Tayron eHybrid ponúkajú inovatívne riešenie, ktoré umožňuje každodennú jazdu na elektrický pohon, pričom poskytujú aj dlhý dojazd a úspornú spotrebu paliva.

 

Dva plug-in hybridné varianty Tayronu kombinujú elektrický motor s benzínovým motorom, čo vodičom umožňuje premeniť svoje SUV na plnohodnotný elektromobil počas bežných dní. Základný eHybrid motor spája 1,5-litrový štvorvalcový motor TSI s elektromotorom, čím dosahuje systémový výkon 150 kW (204 k). Výkonnejšia verzia dosahuje až 200 kW (272 k). Vďaka batérii s kapacitou 19,7 kWh (netto) majú obe verzie predpokladaný elektrický dojazd vyše 100 km, čo je ideálne pre mestské jazdy bez emisií.

 

Batériu možno nabíjať z domáceho wallboxu alebo verejných nabíjacích staníc. Nabíjanie je možné buď so striedavým prúdom s výkonom do 11 kW, alebo rýchlonabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom do 50 kW, čo umožňuje rýchle doplnenie energie na cestách.

 

MotorVýkon (kW)PohonTyp motora
1.5 eTSI ACT DSG (mild hybrid)96 kWPredné kolesáBenzín (mild hybrid)
2.0 TSI 4MOTION DSG150 kW4MOTIONBenzín
2.0 TSI 4MOTION DSG195 kW4MOTIONBenzín
2.0 TDI DSG110 kWPredné kolesáNafta
2.0 TDI 4MOTION DSG142 kW4MOTIONNafta
1.5 TSI eHybrid DSG (plug-in hybrid)150 kW/200 kWPredné kolesáPlug-in hybrid

 

eTSI: Efektívne využitie kinetickej energie

 

Základný benzínový motor pre Volkswagen Tayron, eTSI, je vybavený high-tech mild hybridnou technológiou, ktorá umožňuje efektívne využívanie kinetickej energie pri jazde. Tento systém nielenže znižuje spotrebu paliva, ale zvyšuje aj celkovú efektivitu motora.

 

Motor eTSI s výkonom 110 kW (150 k) je vybavený 48-voltovým štartovacím generátorom, ktorý je pripojený remeňom a podporuje systém vypínania valcov ACTplus pri čiastočnom zaťažení. Pri brzdení a spomaľovaní funguje štartovací generátor ako alternátor, rekuperuje kinetickú energiu a dobíja lítiovo-iónovú batériu s napätím 48 V. Táto energia sa následne využíva pri zrýchľovaní, kde štartovací generátor podporuje benzínový motor, čím prispieva k úspore paliva. Pri spomaľovaní a jazde z kopca sa spaľovací motor môže vypnúť, pričom všetky elektrické systémy sú napájané z 48 V batérie.

 

TSI a TDI: Výkonné a efektívne motory s objemom 2,0 litra

 

Motory TSI a TDI v modeloch Tayron ponúkajú kombináciu výkonu a úspornosti, čo ich robí atraktívnymi pre rôzne potreby vodičov.

 

Benzínové motory TSI evo4 a naftové motory TDI evo2, oba s objemom 2,0 litra, sú dôležitou súčasťou pohonnej ponuky Tayronu. Motor 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k) je ekonomický a ponúka pohon predných kolies, zatiaľ čo verzia 2.0 TDI s výkonom 142 kW (193 k) je štandardne vybavená pohonom všetkých kolies 4MOTION. Rovnako aj oba benzínové motory 2.0 TSI, s výkonom 150 kW (204 k) a 195 kW (265 k), sú dodávané s pohonom 4MOTION. Všetky Tayron modely s pohonom 4MOTION a originálnym ťažným zariadením dokážu ťahať brzdený príves s hmotnosťou až 2 500 kg pri stúpaní do 12 %.

 

Štart motorizácie pri predpredaji

 

Pri spustení predpredaja bude Tayron k dispozícii so štyrmi motorizáciami, pričom ďalšie varianty pribudnú v roku 2025.

 

Základnou motorizáciou bude štvorvalcový 1.5 eTSI s výkonom 110 kW (150 k), dostupný vo verzii „Life“. Okrem toho budú k dispozícii oba varianty eHybrid a motor 2.0 TDI s výkonom 142 kW (193 k). V priebehu roka 2025 sa ponuka motorov rozšíri o ďalšie modely, čím sa zvýši variabilita pre zákazníkov.