ZSE Drive uvádza na trh nový typ mestského nabíjania elektromobilov s otvorením prvého nabíjacieho hubu na Landererovej ulici v Bratislave. Tento moderný hub kombinuje najnovšie nabíjacie technológie, atraktívny dizajn a udržateľnosť v centre mesta, čím ponúka ideálne riešenie pre husté mestské oblasti, kde sa nachádzajú obytné domy.

 

ZSE Drive pri oficiálnom otvorení vyzdvihli význam projektu: „Elektromobilita hrá kľúčovú úlohu v energetickej transformácii 21. storočia. Náš City Hub predstavuje začiatok novej éry mestského nabíjania s výkonom až do 400 kW. Je to prvé riešenie svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v celom regióne strednej Európy.“

 

Vybavenie a technológie hubu ZSE Drive

 

Nový nabíjací hub ponúka desať nabíjacích miest vybavených zariadeniami od popredných výrobcov, ako sú Alpitronic a Alfen. Zariadenie zahŕňa šesť DC nabíjacích staníc, z toho dve umožňujú maximálny výkon 300 kW a štyri zdieľané stanice až do 400 kW. Doplnkovo sú k dispozícii dve AC nabíjačky s výkonom 22 kW, ktoré ponúkajú štyri nabíjacie body. Celý systém je riadený inteligentným systémom dynamického riadenia záťaže, ktorý optimalizuje rozloženie výkonu medzi všetky aktívne nabíjacie miesta.

Vďaka pokročilej technológii je možné nabiť moderné elektromobily na 80 % kapacity už za 18 minút, pričom budúce modely môžu dosiahnuť plnú nabíjateľnosť už za 10 minút pri využití maximálneho výkonu 400 kW.

Na všetkých staniciach v tomto hube sa používa 100 % certifikovaná elektrina z obnoviteľných zdrojov, konkrétne zo slovenských vodných elektrární, čo potvrdzuje záväzok ZSE Drive k udržateľnosti a ekologickým riešeniam.

 

Ekologická udržateľnosť mestského nabíjacieho hubu ZSE Drive

 

Novootvorený City Hub na Landererovej ulici prináša nielen nové možnosti nabíjania elektromobilov, ale aj dôraz na ekologickú udržateľnosť v lukratívnej časti Bratislavy. Moderný vzhľad presklenej, zaoblenej fasády harmonicky ladí s okolitou architektúrou, nadväzujúc na dizajn projektu Sky Park.

ZSE Drive spúšťa prvý mestský nabíjací hub pre elektromobily

Dizajn a udržateľné riešenia ZSE Drive

 

Nabíjací hub bol navrhnutý s cieľom splniť kritériá certifikácie LEED Gold, čo ho radí medzi ekologicky najšetrnejšie stavby. Vegetačná strecha obsahujúca nízkozávlahovú zeleň pomáha udržiavať optimálne mikroklimatické podmienky a efektívne zadržiavať vlahu. Inteligentné technológie navyše zabezpečujú zníženie spotreby energie, optimalizujú využitie vody a regulujú teplotu v priestoroch podľa sezónnych podmienok, čím prispievajú k celkovej udržateľnosti projektu.

ZSE a inovatívne ekologické riešenia

 

V rámci hubu sú okrem nabíjacích staníc dostupné aj služby, ako je automatizované dopĺňanie kvapaliny do ostrekovačov, ktoré zabezpečuje spoločnosť Ecotank. Tento systém, podobný klasickému tankovaniu, eliminuje potrebu plastových nádob, čím výrazne znižuje produkciu odpadu. Generálny riaditeľ Ecotanku, Juraj Saktor, k spolupráci povedal: „Sme nadšení z partnerstva so ZSE Drive, ktoré spája naše spoločné úsilie v oblasti udržateľnosti. Našou misiou je znižovať ekologickú stopu a odstraňovať plastový odpad. Od nášho vzniku sme ušetrili stovky ton plastov a s každým ďalším projektom prispievame k ozdraveniu planéty. Umiestnenie Ecotanku v tomto hube ukazuje, že ekologické riešenia môžu byť efektívne a jednoduché.“

 

Multi-E projekt: Podpora európskej infraštruktúry pre udržateľnú mobilitu

 

Výstavba nového nabíjacieho hubu na Landererovej ulici v Bratislave bola podporená spolufinancovaním z Nástroja na Prepájanie Európy (CEF) až do výšky 20 % na náklady spojené s nabíjacou technológiou. Tento projekt je súčasťou širšej iniciatívy Multi-E, zameranej na rozvoj bezemisných dopravných riešení v celej Európe.

ZSE Drive spúšťa prvý mestský nabíjací hub pre elektromobily

ZSE a podpora dekarbonizácie dopravy

 

Projekt Multi-E, ktorý sa realizuje s podporou Európskej únie, zohráva dôležitú úlohu v dekarbonizácii dopravy. Riaditeľka CINEA, Paloma Aba Garrote, v tejto súvislosti uviedla: „Dekarbonizácia dopravy je základným prvkom boja proti zmene klímy a zlepšeniu kvality života európskych občanov. Projekt Multi-E významne prispieva k tomuto cieľu tým, že poskytuje viaceré bezemisné dopravné riešenia založené na alternatívnych palivách pre mestskú, regionálnu a cezhraničnú dopravu. Európska únia poskytuje značné finančné prostriedky národným a lokálnym projektom, ktoré sú zamerané na rozvoj udržateľných dopravných riešení a bude tieto iniciatívy naďalej rozvíjať vďaka nástroju na podporu infraštruktúry pre alternatívne palivá (AFIF).“

Inovácie a prvenstvá ZSE Drive

 

ZSE Drive pokračuje v rozširovaní svojej nabíjacej siete, ktorá aktuálne zahŕňa 489 nabíjacích bodov na celom Slovensku. Z toho 209 bodov ponúka DC nabíjanie s výkonom od 50 do 400 kW, zatiaľ čo 280 AC nabíjacích bodov disponuje výkonom od 11 do 22 kW. Do konca roka 2024 plánuje ZSE Drive rozšíriť svoju infraštruktúru o ďalších 120 ultrarýchlych nabíjacích bodov.

Od roku 2018, kedy ZSE Drive otvorila prvú ultrarýchlu nabíjaciu stanicu s výkonom 350 kW v Budči, spoločnosť neustále prináša technologické inovácie. V roku 2023 otvorila prvú nabíjaciu stanicu pre nákladné vozidlá s výkonom 400 kW v lokalite EMPARK pri Trnave. Okrem toho ZSE využíva pokročilú technológiu GridX na inteligentné riadenie výkonu, čím optimalizuje distribúciu energie pre nabíjacie stanice v reálnej prevádzke, ako napríklad v nákupnom centre Nivy.

V4Grid a budúcnosť elektromobility

 

ZSE je tiež lídrom v medzinárodnom projekte V4Grid, ktorý je financovaný z programu Interreg Stredná Európa. Projekt má za cieľ rozvinúť technológiu Vehicle-to-Everything (V2X), ktorá umožňuje elektromobilom komunikovať so sieťou a nabíjacími stanicami. Vďaka tejto technológii môžu elektromobily optimalizovať nabíjanie, znižovať náklady na energiu a dokonca dodávať prebytočnú energiu späť do siete, čím prispievajú k stabilizácii elektrickej siete v strednej Európe.