Ranné teploty klesajú stále nižšie. Prvý mráz už máme za sebou a na niektorých miestach Slovenska dokonca aj sneh. Preto je najvyšší čas na prezutie pneumatík do zimného obutia. Tento raz sme sa zamerali na tzv. budgetové zimné plášte rozmeru 215/55 R17 pre Škodu Superb a jej konkurentov.

Ide o plášte rozmeru 215/55 R17 pre zimnú sezónu 2019/2020. Vybrali sme 6 výrobkov, pričom všetko sú to etablované budgetové, teda cenovo výhodnejšie značky. Za referenciu sme si zvolili novinku tento zimy Barum Polaris 5. To znamená, že od nej sa bude odvíjať hodnotenie všetkých ostatných značiek. Referenčná pneumatika je testovaná viackrát. Vždy po dvoch až troch konkurentoch. Vďaka tomu sme schopní monitorovať meniace sa testovacie podmienky na trati, keďže referenčná sada pneumatík sa využíva na elimináciu trendu vo vyhodnocovacích nástrojoch.

Barumka mala zo všetkých plášťov najmäkšiu zmes pri vstupných meraniach na snehu aj počas jarnej časti a súčasne bola najľahšia zo všetkých plášťov (9 kg), čo má tiež nezanedbateľný vplyv na jazdné vlastnosti automobilu. Pri rozdiele 2 kg na pneumatiku to robí spolu 8 kg neodpružených hmôt navyše a to sa musí niekde prejaviť.
Zvyšnú testovanú päticu sme zostavili nasledovne: Firestone Winterhawk 3 (9,9 kg), Kormoran Snow (9,6 kg), Kumho WinterCraft WP71 (11,2 kg), Laufenn i Fit LW 31 (11,0 kg) a Toyo Snowprox S954 (10,6 kg).
Okrem váženia a merania tuhosti dezénu je pred samotnými meraniami zaujímavý aj pohľad do rodokmeňa jednotlivých značiek. Barum vyrobili vo Francúzsku, Firestone v Taliansku, Kormoran v Srbsku, Kumho v Číne, Laufenn v Indonézii a Toyo doma v Japonsku.

Ďalšie videá ohľadom pneumatík nájdete tu:

Odoberať Autožurnál – https://www.youtube.com/channel/UCdN1w6XRSXkuzrMu_wJgJRQ?sub_confirmation=1
Facebook – https://www.facebook.com/autozurnal
Instagram – https://www.instagram.com/casopis.web.autozurnal
Web – https://autozurnal.ta3.com/

#TestPneumatík #ZimnéPneumatiky #Pneumatiky